drugacijifitnes

FITNES TRENDOVI U 2017. GODINI I ZAŠTO SU NAM VAŽNI

Fitnes trendovi, sve češće se priča i piše o njima. Šta će nam doneti 2017. godina i zašto je važno znati i pratiti ih, pokušaću da objasnim u daljem tekstu.

Većina vlasnika fitnes centara u ovo doba godine pravi planove koji neizostavno uključuju i investicije u novine kojima bi obradovali i zadržali postojeće, a istovremeno pokušali da privuku nove članove.

Kako su budžeti uvek ograničeni, nije nimalo lako doneti odluku gde investirati. Vrlo često se te odluke zasnivaju na razgovoru menadžmenta kluba sa instruktorima i trenerima, uz pitanje: Šta članovi najviše traže?

Poznato vam je zar ne? 🙂

fitnes_trendovi

Odgovori očekivani i uvek isti:

• Ne bi bilo loše da uzmemo još traka za trčanje često se žale što moraju da čekaju i što je vreme korišćenja ograničeno.
• Nekoliko njih me je pitalo za onu mašinu na kojoj možeš da radiš vežbu za…
• Možda ne bi bilo loše da uzmemo još jednu benč klubu…
• Još jedna lat mašina bi dobro došla, posle 18h je nemoguće doći na red…

Odluka je doneta, kupujemo još jednu traku i dupliraćemo lat mašinu.
Sezona počinje, očekivanja su vellika, a treba izmeriti povrat investicije (ROI -retururn on investment). Finansijksi izveštaji ne pokazuju neku značajnu promenu, a gužve su i dalje prisutne.

Naredne godine ista priča, sve do trenutka kada posao toliko opadne da ne postoji mogućnost investiranja, a već sledeći korak je ušteda na uštrb kvaliteta usluge što na kraju vodi u zatvaranje fitnes centra.

trx_trening

GDE GREŠIMO?

Prilikom uvođenja novog «proizvoda» u ponudu, potrebno je mnogo više od kratkog ćaskanja između menadžera i trenera i osluškivanja onog što članovi pričaju u pauzama svojih serija. Postoji dosta faktora koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke, a jedan od su upravo TRENDOVI, u našem slučaju fitnes trendovi. Izuzetno je važno predvideti šta je to što treba da ponudimo novim ciljnim grupama koje želimo da vidim u našim klubovima.

U ovakvim trenucima volim da citiram dva velikana, a odnose se upravo na potrebe korisnika:

Steve Jobs: “It’s really hard to design products by focus groups. A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them.”

Henry Ford: “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”

motivacija_na_treningu

FITNES TRENDOVI U 2017.

American college of sports medicine (ACSM) objavio je listu TOP 10 fitnes trendova za 2017. godinu i ona izgleda ovako.

1. Wearable Technology: uključuju narukvice za praćenje aktivnosti, pametne satove, monitore za praćenje srčane frekvencije i GPS uređaje.

polar_fitness

2. Body Weight Training: (Trening sa sopstvenom težinom) Ova vrsta treninga zahteva vrlo mali broj rekvizita, a može se raditi i bez, što ga čini još dostupnijim i lakšim za sprovođenje. Nije ograničen samo na sklekove i zgibove, ovaj trend vam omogućava da se vratite onome što čini same osnove fitnesa.

3. High-Intensity Interval Training (HIIT): (Visoko intenzivni intervalni trening) podrazumeva kratke i eksplozivne intervale određene aktivnosti praćene maksimalnim intenzitetom izvođenja sa kratkim periodima odmora. Ovakav način treniranja ne traje duže od 30 minuta.

HIIT_training

4. Educated and Experienced Fitness Professionals: (Fitnes profesionalci sa znanjem i iskustvom) Budući da veliki broj organizacija nudi zdravstvene i fitnes sertifikate, bitno je da kao vežbač izaberete profesionalne trenere koji su edukovani i poseduju zavidno iskustvo i dobre reference za treninge koje sporovode.

5. Strength Training: (Trening snage) još uvek zauzima centralno mesto u mnogm teretanama. Trening snage je bitan deo jednog trenažnog procesa, kako za muškarce tako i za žene i potreban je svim nivoima fizičke spremnosti. (Takođe, druge važne komponente su aerobne vežbe i vežbe fleksibilnosti)

personalni_trener

6. Group Training: (Grupni treninzi) ovakva vrsta treninga podrazumeva instruktora koji će vežbače učiti pravilnom izvođenju vežbi, vodiće ih i motivisaće ih tokom celog treninga koji je posebno osmišljen. Grupni treninzi su kreirani tako da motivišu i odgovaraju svima, bez obzira na fizičku spremnost, u cilju postizanja željenih rezultata. Instruktori koji su obučeni da drže ovakvu vrstu treninga treba da budu spremni da održe pažnju grupe ali i da, ukoliko je to potrebno, budu fokusirani i na pojednice kako bi trening uspešno završili.

les_mills

7. Exercise is Medicine: (Vežbanje je lek) ovo je globalna zdravstvena inicijativa kojoj je u fokusu podsticanje lekara i zdravstvenih ustanova da uključe fizičku aktivnost prilikom dizajniranja plana lečenja.

8. Yoga: Zasnovana na drevnoj tradiciji, joga koristi niz specifičnih položaja tela koji imaju mnoge benefite za zdravlje i utiču na fizičku i mentalnu relaksaciju.

9. Personal Training: (Personalni treninzi) sve više studenata se specijalizuje iz oblasti kineziologije, što im daje mogućnost da kasnije svoje znanje iskoriste u povezanim oblastima, kao što je posao personalnog trenera. Edukacija, trening i profesionalna akreditacija za personalne trenere su postali veoma važni, kako zdravstvenim ustanovama tako i fitnes centrima koji bi ih potencijalno zaposlili.

10. Exercise and Weight Loss: (Vežbanje i gubitak telesne težine) uz pravilnu i kontrolisanu ishranu, vežbanje je ključni segment kako bi se telesna težina regulisala na pravilan način. Profesionalci i stručnjaci u zdravstvu i fitnesu koji prave programe za gubljenje telesne težine, sve češće uključuju i redovno vežbanje i kalorijska ograničenja za svoje klijente, kako bi rezultati bili što bolji i dugotrajniji.

yoga

KOJI JE VAŠ PLAN?

Ukoliko ste i ove godine razmišljali o kupovini nove trake ili benč klupe, verujem da ćete se dobro zamisliti nakon ovoga, jer definitivno, po onom što ACSM navodi iz svog istraživanja, govori nam da je pred nama doba gde će u fokusu biti tehnologija, čovek, znanje i stručnost.

Mogu reći da je ovo za našu regiju i dobra i loša vest, dobra je jer gore navedeno ne zahteva velike inicijalne investicije, a loša jer je poznato da se ovde ne ulaže previše u znanje i stručnost ljudi koji rade u fitnes centrima.

Želimo vam srećne predstojeće praznike i puno uspeha u novoj 2017. godini koja će po svemu sudeći biti izuzetno zanimljiva.

Milan Ivetić
Osnivač komapnije iFit

Budi u toku sa novostima iz sveta fitnesa i povoljnostima za kupovine sportske opreme

PRIJAVI SE