drugacijifitnes

ŠTA JE CORE I ZAŠTO JE ON VAŽAN?

Danas je dosta popularan core trening, često čujemo da tu možemo oblikovati mišiće stomaka i zadnjice. Na pitanje koja je svrha core treninga i šta je core, retko ko može precizno da odgovori.
Pozabavimo se, za početak, prvim pitanjem – koja je svrha core treninga?

sta_je_core_blog_slika_02
Core trening ima samo jedan cilj, a to je da ojača sve mišiće koji daju potporu kičmi i koji je svojim kontrakcijama održavaju ili vraćaju u neutralni položaj. Neutralni položaj (spinal neutral) je položaj kičme u kojem je ona najstabilnija. Na primer, velika je razlika između zaobljenih leđa i kičme u neutralnom položaju. U slučaju zaobljenih leđa, nemamo dovoljno snage za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti, kao što su sedenje i hodanje. Sve što radimo teško nam pada i vrlo brzo se umaramo, počinjemo da “nemamo snage ni za šta”. To znači da nam je core muskulatura slaba i nema ko da vraća ili održava kičmu u neutralnom položaju.
U slučaju da su nam mišići cora jaki imamo dovoljno snage da lakše obavljamo sve dnevne obaveze i aktivnosti, odlični smo u momentima koji zahtevaju više snage, agilnosti i eksplozivnosti. Uopšte, jak nam je centar tela, jezgro – core.

sta_je_core_blog_slika_01

Evo i odgovora na drugo pitanje:

Šta je to core?

Spomenui smo da je core centar tela. Da, to je tačno onaj deo trupa između dijafragme i karlice, odnosno svi mišići koji se nalaze u tom području.
Core mišići svakodnevno prenose silu koju stvaramo u stopalima tokom bilo kakvih aktivnosti u momentu kada njima guramo pod (kada hodamo, ustajemo, trčimo, skačemo…) i prenose je u gornji deo tela kako bismo izvršili neki rad ( gurnuli nešto, bacili, zamahnuli rukama…).
I baš zbog toga što održavaju kičmu u neutralnom položaju, oni pomažu da budemo bolji u svemu što fizički radimo, da lakše održavamo balans, obezbeđuju pravilno držanje tela i štite našu kičmu od raznih oboljenja.
Koji to mišići čine core i koje su njihove funkcije u organizmu objasniću vam u sledećem tekstu.

Miroslava Radeta, Les Mills trener

Budi u toku sa novostima iz sveta fitnesa i povoljnostima za kupovine sportske opreme

PRIJAVI SE