drugacijifitnes

Trening za mamu, tatu i mene u Novom Sadu

Ako ste mislili da je fitnes rezervisan samo za odrasle, ovo je priča koja će vas razuveriti. Ne samo da je namenjen i deci, nego su fitnes i fizička aktivnost nešto najbolje što im možemo pokloniti – poklon čije će dobre posledice osećati ceo život.

Svestan malih prilika za organizovanu fizičku aktivnost najmlađe dece u Novom Sadu i velikih benefita koje borilačka veština kapuera može da im pruži, Marko Tajs je u sklopu svog trening centra Tajs pokrenuo projekat Kapuera za decu koji omogućava da deca već od dve godine (i mlađa) razvijaju svoje psihofizičke sposobnosti – a pritom ostaju deca.

Ovo je intervju nakon kojeg ćete fitnes za decu sagledati drugim očima, a deci, bez obzira na svoj strah i zabrinutost, dozvoliti da skaču, trče, da se vrte i da padnu. Poželećete da to nauče i na vašem primeru jer oni ne rade, i ne treba da rade, ono što mi tvrdimo da je dobro za njih, već ono što im pokažemo.

trening za decu 3

iFit: Odakle ideja za ovakav projekat?

Marko: Osnovna ideja od koje krećemo jeste da se stvori zdrava porodica, a to uključuje kvalitetnu fizičku aktivnost i za roditelje i za decu. Međutim, mesta za organizovanu fizičku aktivnost za tako mali uzrast u Novom Sadu nije bilo, stoga smo mi odlučili da se posvetimo i njima. Kada sa sportom počnu tako mali, oni imitiraju i rade ono što im pokažemo – a ovo je doba kada stvaraju navike.

trening za decu 6

iFit: Zašto baš kapuera za decu? Šta je to što deca mogu da dobiju od ovakvog treninga?

Marko: Kapuerom se bavim 13 godina, a punih 10 radim sa decom. U tom sam periodu imao prilike da se uverim da je kapuera jedna od najkvalitetnijih aktivnosti za decu jer im prvenstveno dozvoljava da se razvijaju prema svojim predispozicijama. Kapuera ima mnogo aspekata – borilački, akrobatski, muzički… To znači da će dete koje prirodno ima interes za borilačke veštine naučiti da kontroliše pokret, a usput moći da se razvija i muzički, i obratno. Ako je vaše dete prirodno umetnički tip, ovde će odabrati muziku, ali će razvijati i druge veštine za koje inače ne bi pokazao interes. Zato im na početku ne pridajem mnogo pažnje dok sami ne odaberu ono što ih zanima. Zbog toga smatram da je kapuera najbolja osnova bez obzira na to čime će se dete kasnije baviti. Uopšte ne tvrdim da je kapuera najbolja borilačka veština, ali je najbolja aktivnost za decu zbog različitih dimenzija kroz koje upoznaju sebe i svoje interese.

trening za decu 1

iFit: Glavna ideja stvaranja zdrave porodice znači da i roditelji učestvuju u treningu?

Marko: Tako je. Nije nužno, ali se trudim da što više uključim roditelje u svaki čas. Lako je detetu pričati o tome da je sport zdrav i da je fizička aktivnost važna, ali ako roditelji to ne pokazuju na svom primeru, to neće imati uspeha. Deca imitiraju, rade ono što vide i nauče, a ne ono što su im rekli da je dobro. Osim toga, ovo je prilika da i roditelji nauče nešto važno.

trening za decu 4

iFit: Šta je to što roditelji moraju da nauče?

Marko: Roditelji su često previše zaštitnički postavljeni prema detetu pa ga često sputavaju – nemoj da se vrtiš, nemoj da skačeš, pašćeš – a to su sve prirodni stimulansi koji su detetu potrebni i prirodno je da se kreće na taj način. Međutim, nama je lakše da ga od straha zakočimo i detetu damo tablet jer će tako mirno sedeti dva sata. Za razvoj deteta mnogo je bitnije da se vrti, pada, pa čak i udari.

trening za decu 5

iFit: Kako se održava koncentracija kod dece tokom treninga?

Marko: Uvek je pitanje šta oni mogu da urade sa dve godine, kako oni mogu da napreduju? Naravno, oni ne mogu da rade kapueru u standardnom obliku, već više od 80% treninga rade bazične motoričke sposobnosti – kretanja koja retko koristimo i igrice kroz koje se ubacuju elementi kapuere. Oni se igraju i kroz igru razvijaju. Naš cilj je da dete animiramo i pokrenemo, zbog toga je jako važno da sve što radimo bude zanimljivo i privlačno.

trening za decu 2

iFit: Osim fizičke aktivnosti, kapuera će dete razviti i u nekim drugim smerovima. Kako?

Marko: Dete se ovde razvija psihofizički. Naučiće šta je socijalno prihvatljivo, razviti sportski duh, postaće društveniji, naučiti da sarađuje u paru i ono što je jako važno – naučiće da izgubi. I deca i roditelji treba da nauče da deca ne mogu i ne treba da budu najbolji u svemu. U kapueri ne postoje pravila uspeha i ništa nije obavezno da se mora – neko radi bolje zvezdu, neko bolje peva – i to je sasvim ok.

11

iFit: Opet se vraćamo kod roditelja i njihove uloge u ovom treningu. Izgleda da kapuera igra veliku edukativnu ulogu i za njih.

Marko: Naravno, ovo je proces zajedničkog učenja. Roditelji često odustaju od aktivnosti sa tako malom decom jer ne vide napredak, očekuju previše i ne vide detetov pokušaj, male sitne korake koji su jako važni. Osim toga, teško im je da prihvate da njihovo dete ponekad ne želi da sarađuje ili da mu se danas prosto ne igra na taj način. Najvažnije je ne forsirati, nekada trening za njih traje 5 minuta, a nekada izdrže sat vremena.

trening za decu 10

iFit: Da li te edukativne vrednosti predstavljaju vaš koncept ’Trening za mamu, tatu i mene’?

Marko: Da, to je ideja celog centra, naša filozofija. Poenta je da se uključi cela porodica jer kada zajedno dolaze, veća je šansa da se stvori dobra navika. Ako jedan dan pokušaš da zabušavaš, tvoja porodica će te podstaći da ne odustaješ. Ovde se ne radi samo o fizičkim benefitima, već će ovaj način života u porodicu uneti novu, pozitivnu energiju.

trening za decu 8

iFit: Zbog toga kod vas postoji mogućnost zajedničkog personalnog treninga roditelja i dece?

Marko: Tako je. Ako nemaš gde da ostaviš dete ili smatraš da premalo vremena provodiš sa detetom, zašto ne biste zajedno trenirali? Na svakom personalnom se trudimo da dete radi isto što i roditelj samo u prilagođenoj verziji za njega. Oni pokušavaju da urade isto što i roditelji – i to se ne odnosi samo na tih sat vremena treninga.

iFit: Koji su vam planovi za budućnost. Šta nas još očekuje?

Marko: Postoji ideja koja uključuje rad sa još mlađom decom, ali još ne možemo baš sve da otkrijemo. U svakom slučaju, plan je da se sve više posvećujemo našem konceptu i aktiviramo što više mladih porodica. Roditelji moraju da budu zdravi da bi njihova deca bila zdrava. Isto je i sa srećom. Ona je zajednička i raste kada je podstičeš.

trening za decu 7

Budi u toku sa novostima iz sveta fitnesa i povoljnostima za kupovine sportske opreme

PRIJAVI SE