Ako ste upravo otvorili teretanu ili to planirate, verovatno ste u procesu donošenja veoma važnih odluka kada je zapošljavanje fitnes trenera u pitanju, bez obzira da li se radi o grupnim fitnes programima ili personalnom treningu.

Kao vlasnik firme, znate kako vaš izbor osoblja utiče na biznis iz dana u dan, vaše radne obaveze i računicu na kraju meseca.

Ako se suočite sa dilemom o angažovanju fitnes trenera nasuprot tome da otvorite vrata freelancerima koji rade i van vašeg objekta, razmislite benefitima o zapošljavanja umesto isplaćivanja satnice.

Doslednost i pouzdanost

Kada angažujete fitnes trenere kao redovno zaposlene, imate dugoročnu sigurnost znajući da će vaši zaposleni verovatno ostati dosledni tokom vremena.

Iako možda nemate garanciju da će se zadržati duže vreme, gotovo je sigurno da će zaposleni na plati, koji imaju i beneficije, ostati pod vašim krovom duže nego što bi to činili freelanceri.

Ukoliko svoje zaposlene smatrate porodicom i želite da znate lica i osobine ljudi sa kojima radite svaki dan, rešenje jeste primanje trenera u radni odnos.

Pored toga, na ovaj način sve trenere možete imati na oku, i tražiti da rade po všim standardima koje je važno definisati i primenjivati kako bi ste izgradili brend od vašeg biznisa.

Umesto da radite sa više nezavisnih trenera koji možda imaju različito viđenje poslovanja i odnosa sa klijentima, sa vašim timom fitnes trenera možete standardizovati pristup za koji smatrate da bi bio najbolji za vaš posao.

Izbegavate “sivu zonu” kao poreski obveznik

Praksa je pokazala da poreske službe preferiraju teretane i fitnes klubove koje zapošljavaju trenere u stalni radni odnos, a ne po ugovoru o delu.

To je zato što se “treneri slobodnjaci” često kreću u sivoj zoni tržišta između izmirivanja obaveza prema državi i naknade koju dobiju od poslodavca.

Kada “trener slobodnjak” radi za neku teretanu, vlasnici teretana vole da u određenoj meri kontrolišu rasporede treninga i uzmu procenat od trenerovog honorara.

Dakle, očima zakona veoma je teško reći gde vlasnik teretane prestaje da bude “unajmljivač usluge” i postaje “poslodavac”.

Ukoliko poreska služba posumnja da unajmljujete freelance trenere koji rade kao zaposleni, počinju da istražuju te ugovore.

Kada treneri rade nezavisno od bilo koje organizacije, lično su odgovorni za svoje poreze tj neophodno je da imaju pravno lice preko kojeg naplaćuju svoje usluge.

Međutim kada rade samo u jednom klubu, poreska može da posumnja da imate zaposlene za koje ne plaćate poreske obaveze.

Ako planirate nešto od navedenog napravite svoj tim fitnes trenera koji će biti u radnom odnosu

 • Stvaranje i sprovođenje programa i smernica za trening
 • Marketing i oglašavanje personalnih treninga kao benefita vaše teretane
 • Marketing ili oglašavanje u trenerovo ime
 • Zakazivanje radnog vremena trenera, rezervacija termina za klijente i prikupljanje uplata
 • Zakazivanje sastanaka na kom treneri moraju prisustvovati

Ukoliko nemate nikakav problem sa tim da trener u vašoj teretani radi van vaše poslovne politike, freelance treneri mogli bi da odgovore na vaše zahteve. U suprotnom, igrajte na sigurno i držite se smernica koje je poreski sistem predvideo kako bi razlikovao freelancere i redovne zaposlene.

Fitnes treneri zaposleni u klubu ulivaju više poverenja klijentima

Iz perspektive vaših klijenata, treneri koji rade u vašem fitnes klubu su slika i prilika vašeg poslovanja. Dočekuju svoje klijente, blisko sarađuju sa njima i upoznaju ih na ličnom nivou.

Mnogi klijenti radije rade sa trenerima koji su zaposleni u teretani, a ne samostalnim, jer brend teretane daje verodostojnost koju trener možda nema još uvek.

Ako trener zaradi više i vi ćete zaraditi više

Bez obzira da li odlučite da zadržite sve isplate angažovanih trenera, a zatim podelite mesečnu platu ili jednostavno imate procenat od klijenata, a trener ima fiksnu platu i bonuse, efekat je isti: možete zaraditi više od trenerskih naknada od klijenata nego što biste uspeli ukoliko trener nije zaposlen kod vas.

To u praksi znači da će uspešni treneri koji dovedu puno klijenata i imaju pun raspored biti od velikog finansijskog značaja za vašu teretanu ili fitnes centar.

Kako možete ubediti sertifikovane i kvalifikovane trenere da postanu vaši redovno zaposleni?

Personalnim trenerima se često preporučuje da ostanu “treneri slobodnjaci”. Oni u tom slučaju mogu na naplate višu cenu treninga, imaju veću fleksibilnost i veći potencijal za rast.

Međutim, iz svih gore navedenih razloga, teretane često vole da imaju zaposlene trenere, pa se postavlja pitanje: Kako možete učiniti svoje poslovanje privlačnijim mestom za trenere koji će se odreći svog nezavisnog statusa i početi da rade za platu?

Započnite s ovim pogodnostima koje će vas postaviti iznad ostalih teretana koje se nadmeću za kvalifikovano osoblje:

 • Osigurajte im sigurnu mrežu stalnog posla. Život freelancera nije za svakoga
 • Omogućite im slobodu izbora sopstvenih klijenata
 • Dopustite da sami prave svoj raspored
 • Podsetite ih da kao poslodavac pokrivate neposredne troškove i troškove poslovanja. To znači da treneru bez ikakvog troška dobavljate opremu i prostor za vežbanje
 • Ponudite da pokrijete kurs ili pomognete plaćati neku fitnes obuku
 • Podsetite nove trenere na prednosti rada pod vašim pouzdanim i renomiranim brendom
 • Omogućite dodatne izvore prihoda (npr. rad na recepciji honorarno) ako treneri imaju loš mesec i treba im dodatni prihod.

Na kraju iz ličnog iskustva radeći kao fitnes menadžer, uveko sam birao da selektujem mlade ljude koji nemaju prethodnog iskustva, uložim u njihovu edukaciju i razvoj i primim ih u radni odnos.

Ovakav pristup dao mi je mogućnost da brže izgradim tim, koji je kroz lični razvoj gradio bolju korporativnu kulturu i time davao dodatnu vrednost našim članovima.

Držeći fokus na većem profitu koji možete za kraće vreme ostvariti sa freelance trenerima je zamka u koju mnogi fitnes centri upadaju na početku i potrebne su godine da se ta greška ispravi.

Imajte u vidu da se naš posao, tj fitnes biznis zasniva na građenju dugoročnih odnosa sa članovima, te nema dileme da će uspeh koji postignete sa vašim TIMOM biti znatno profitabilniji na duže staze.

 

Ukoliko smatrate da ste dobili korisne informacije, kliknite na baner ispod da se prijavite na našu newsletter listu. iFit tim konsatantno priprema sadržaj čiju efektivnost potvrđuje naše višedecenijsko iskustvo, koji vam može pomoći da ostanete u toku sa fitnes industrijom, da radite na daljem razvoju i unapredite poslovanje.

iFit novosti i aktuelnosti