Nemojte više razmišljati kako vam je za dobre rezultate potrebno da imate svakodnevno višečaosvne treninge. Istraživanja pokazuju da se bolji rezultati mogu postići višim intenzitetom, a ne dužim vremenom treniranja, što možete da proverite dodavanjem Les Mills GRIT treninga u vaš raspored. Osetićete kojom brzinom vaša fizička spremnost raste i razumećete zašto je GRIT najpopularniji HIIT trening.

Nauka u službi HIIT treninga

Ne postoje ni najmanje sumnje da visoko intenzivni (HIIT) trening neće doprineti dobrim rezultatima. Naučna studija sprovedena u saradnji sa ljudima koji su vodili sedentarni način života, pokazala je da HIIT trening u kratkom vremenu može dovesti do povećanja fizičke spremnosti, međutim do sada nisu postojale studije koje bi pokazale kakav bi uticaj na telo imao HIIT trening kod osoba koje su već fizički aktivne.

Primena Les Mills Grita u rekreativnom vežbanju

Les Mills naučni tim predvođen profesorom Dr. Jonger Gottschall sa Pensilvanija državnog univerziteta, uradio je istraživanja koja su trebala da pokažu uticaj i rezultate Les Mills GRIT treninga na aktivnim vežbačima.

Studija je bila zasnovana na praćenju rezultata dve grupe aktivnih vežbača Les Mills treninga. Prva grupa je vežbala pet puta nedeljno. Druga grupa je zamenila jedan Les Mills trening (BodyAttack, BodyStep ili RPM) sa dva Les Mills GRIT treninga.

Istraživački tim je izmerio na početku i na kraju istraživanja njihove aerobne sposobnosti, strukturu mišića, snagu ruku i nogu i kardiovaskularni rizični faktor.

Nakon šest nedelja istraživanja su pokazala da se kod grupe koja je imala Les Mills GRIT trening povećala kardiovaskularna izdržljivost, a znatno smanjio broj triglicerida tj. masnog tkiva koje je sadržalo telo. Na samom startu smanjio se rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a nivo izdržljivosti se znatno povećao. Jačina nogu se povećala za 15,7%, jačina leđnih mišića se povećala za iznenađujućih 21,9%. Ono što je izazvalo najviše iznenađenja bila je činjenica da je grupa koja je imala Les Mills GRIT treninge smanjila nivo masnoće za 2,1% i izgubila u obimu struka 2,5 cm.

Primena Les Mills Grita u profesionalnom sportu

Drugu studiju Gottshal je primenio na profesionalnim sportistima. Tim fudbalera je zamenio svoje sedmočasovno vreme treninga van sezone sa četiri sata treninga i dva Les Mills GRIT treninga. Iako je vreme treninga bilo smanjeno za skoro dva sata nedeljno, fudbaleri su primetili znatne promene kako u mišićnoj strukturi tela tako i u boljoj fizičkoj spremnosti.

Obe studije su pokazale da tridesetominutni Les Mills GRIT trening dva puta nedeljno dovodi do značajnih telesnih promena, smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i povećanja nivoa fizičke spremnosti. Za fit i fizički aktivnu populaciju HIIT je ekstremno efikasan.

Nije dužina treninga zaslužna za bolje rezultate

Kako navodi Bryce Hastings, koji se nalazi na čelu Les Mills istraživačkog tima: “Aktivnim vežbačima sa visokim nivoom kardiovaskularne izdržljivosti i fizičke spremnosti, HIIT će pomoći da podignu svoju snagu na viši nivo. Kod profesionalnih sportista uvođenje GRIT treninga smanjuje sate vežbanja, a poboljšava strukturu mišića i fizičku spremnost.”

Hastings ističe da druga studija nije relevantna samo za fudbalere: “studija se može primeniti na sve profesionalne sportiste kako bi se podigao nivo njihove fizičke spremnosti i poboljšale performanse za kraće vreme treniranja”. Ono što je još važnije istaći da varijacija vežbi koje se nalaze u sklopu Les Mills GRIT treninga smanjuje mogućnost od povreda, koje se dešavaju tokom tradicionalnih kondicionih treninga kao što je dugo trčanje.

Zaključak celog istraživanja može da se svede na jednu rečenicu:

“Nije dužina treninga ta koja donosi bolje rezultate već viši intenzitet treninga”.

Dva puta nedeljno po 30 minuta Les Mills GRIT treninga je sve što je potrebno da podignete nivo vaše fizičke spremnosti i oslobodite se neželjene masnoće u organizmu.

Kako do karijere Les Mills Grit instruktora?

Prvi korak da postanete Les Mills Grit instruktor jeste da se prijavite na početni modul za Les Mills GRIT coacha, po završenom modulu u periodu od 90 dana sledi sertifikacija nakon koje dobijate sertifikat koji je međunarodno priznat i daje vam mogućnost da ovaj trening vodite u nekim od najpopularnijih klubova u vašem regionu. Kliknite na baner ispod da izvršite prijavu na GRIT početni modul.

 

 

Ukoliko vam se svideo ovaj blog i smatrate da ste dobili korisne informacije, kliknite na baner ispod da se prijavite na našu newsletter listu. iFit tim konsatantno priprema sadržaj koji vam može pomoći da unapredite poslovanje, a čiju efektivnost potvrđuje naše višedecenijsko iskustvo.

iFit E-novosti