Šta je visoko intenzivni intervalni trening?

Visoko intenzivni intervalni trening skraćeno HIIT trening, je svaki trening koji uključuje visok tj submaksimalan i maksimalan rad praćen kratkim periodima oporavka.

Osnovni princip treninga leži u tome da u kratkim vremenskim intervalima treniramo u zoni maksimalnog intenziteta, pravimo krataku pauzu koja najčešće služi da promenimo vežbu i taj postupak ponavljamo 20-25 minuta.

HIIT trening se može primeniti na skoro sve tipove fizičke aktivnosti bez obzira da li se radi o trčanju, biciklizmu ili grupnim funkcionalnim treninzima.

Zašto je Les Mills Grit postao najpopularniji HIIT trening kod vežbača ?

Svaki Les Mills Grit trening sastavljen je od varijacija funkcionalnih vežbi koje su prethodno testirane od strane stručnih lica, koja se bave naukom o pokretu i kretanju. Kombinovane su tako da srčanu frekvenciju dovedu u zonu maksimalnog opterećenja u kratkom vremenskom periodu.

Trening je propraćen moćnom muzikom, i vode ga edukovani instruktori učeni da na bezbedan način sa visokim stepenom motivacije omoguće svojim vežbačima da dosegnu svoj maksimum i na taj način postignu željene rezultate.

Zašto treba da trenirate Les Mills Grit?

Ukoliko posedujete izuzetno visok nivo fizičke spremnosti i želite da isti podižete na još viši nivo, GRIT treba da bude vaš izbor.

Sigurno ste negde pročitali motivacionu rečenicu koja glasi:

“Trening nikada ne postaje lakši, nego ti postaješ jači i bolji”

Ova rečenica idealno opisuje GRIT. Koliko god da su vaše fizičke sposobnosti razvijene i na visokom nivou, svaki sledeći Grit treninga biće izazov za vas i vaše telo.

Pitate se kako?

Odlično, ovo je idealan trenutak da potražite najbilži klub i zakažete svoj prvi Grit.

Grit je jedan od retkih treninga koja aktivira bela poznata kao “brza” mišićna vlakna, koja se aktiviraju isključivo u treninzima maksimalne snage i eksplozivnosti, a direktno utiču na povećanje mišićne mase, ne misleći pri tom na volumen mišića.

Ono što je važno da znamo, što je količina mišićne mase veća time se povećava i potrošnja energije u jedinici vremena. Dakle, treniramo kraće, a trošimo više.

Koliko se kalorija sagoreva tokom Les Mills Grit treninga?

Možete da očekujete da ćete sagoreti do 400 kalorija u toku tridesetominutnog treninga, a to je tek početak!

Funkcija Grit u visokoj meri jeste da ubrza metabolizam kako bi telo nastavilo da “radi” i nakon treninga. Ovaj metabolički proces poznat je kao “excess post-exercise oxygen consumption” ili skraćeno EPOC efekat.

EPOC efekat

Odmah po završetku treninga naše “telo” započinje proces oporavka. Sigurno vam je poznata pojava kada nakon zavšenog treninga vaše telo obliva znoj i to nekada zna da traje satima nakon zavšetka. Ovaj proces telo koristi kako bi rashladilo mišiće, jetru, umirilo srčanu frekvenciju dok imuni sistem počinje sa kompleksnim procesom oporavka koji zahteva dodatnu energiju.

Dodatna energija se koristi u mnogim procesima oporavka.

Njen glavni zadatak je da ukloni višak mlečne kiseline (koja hemijskim procesom treba da se prečisti i konvertuje u koristan energetski izvor). Istovremeno teče oporavak mišića, čiji proces zahteva proteinski katabolizam i dodatnu energiju. Nervi treba da proizvedu nove neurotransmitere a hormoni koji se luče tokom vežbanja trbaju biti sveže sintetizovani.

Sve ovo predstavlja ekspanzivan energetski proces koji zahteva prisustvo kiseonika.

Koje su vežbe deo Les Mills Grit treninga?

“High knee runs”, “burpees”, “mountain climbers”, “tuck jumps” , “squat jumps”…
Ovo su samo neki od vežbi koje možete da očekujete tokom Les Mills Grita.

Postoje tri različita modela Les Mills Grit treninga:

  • Grit Athletic
  • Grit Cardio
  • Grit Strength

Les Mills Grit Atheltic razvija brzinu, eksplozivnost kao i agilnost. Ukoliko se opredelite za Les Mills Grit Strength, susretaćete se sa sledećim vežbama: “weighted squats”, “lunges”, “deadrows”, “clean and presses” … i rezultate koje primarno možete očekivati jeste povećanje izdržljivosti u snazi, dok će Les Mills Grit Cardio povećati vaše kako aerobne tako i anaerobne kapacitete do nivoa koji niste ni slutili da možete postići.

Da li su rezultati Les Mills Grit treninga zaista brzo vidljivi?

Da! Istraživanja su pokazala da Les Mills Grit znatno utiče na kreiranje mišićne mase, samim tim dovodi do smanjenja masnog tkiva, te kao rezultat imamo lepo i oblikovano telo. U isto vreme povećanjem maksimalne potrošnje kiseonika, drastično se smanjuje mogućnost od srčanih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da HIIT trening dodatno aktivira mišiće i time podstiče ubrzano sagorevanje masnog tkiva uz pomoć EPOC efekta koji kako smo rekli i nakon treninga stimuliše telo da koristi kiseonik i nastavi sa potrošnjom energije.

Koliko puta nedeljno treba da trenirate Les Mills Grit?

Iako brzo vidljivi rezultati mogu da probude želju da često praktikujete ovu vrstu treninga, treba da znate da nije preporučljivo da Les Mills Grit trening radite više od dva puta nedeljno.

Najnovija istraživanja pokazala su da se optimalni rezultati postižu kada ograničite vreme u kome srčana frekvencija prelazi zonu od 90 posto vašeg maksimuma u intervalu od 30 do 40 minuta nedeljno (što je ekvivalentno sa dva Les Mills Grit treninga nedeljno). Pored toga zamor koji GRIT stvara u našim mišićima izuzetno je velik, samim tim period oporavka treba da traje duže.

Ukoliko ne dozvolimo našim mišićima da se adekvatno oporave, pored toga što će izostati željeni rezultati, povećavamo i mogućnost povrede.

Koji nivo fizičke spremnosti treba da posedujete za ovaj trening?

Ako tek počinjete da se bavite fitnesom, nije pametna odluka da krenete sa HIIT treningom. Naša preporuka je da svoj trenažni proces započnete kombinacijom treninga snage, core treninga i kardio treningom srednje visokog intenziteta pre nego što pređete na sledeći nivo – HIIT trening.

Iako je za HIIT trening potrebna određena fizička spremnost, to zaista ne mora da znači da ona mora da bude na visokom nivou. Les Mills Grit trening uključuje jednostavne vežbe koje se relativno lako savladavaju, a na treneru je da vas podstakne da svaki put date svoj maksimum koji samostalno možete da odredite.

Zapravo, ako tokom treninga osetite potrebu da se zaustavite kako bi došli do vazduha, to je dokaz da ste u datom momentu svoje telo doveli do maksimuma izdržljivosti, ili kako mi to volimo da kažemo ušli ste u GRIT zonu.

Šta vam je potrebno za Les Mills Grit trening?

Za ovu vrstu treninga potrebna vam je udobna odeća koja ne zadržava znoj na telu i ne ograničava amplitudu vaših pokreta, kao i adekvatna obuća koja će biti potpora stopalu. Neizostavno je da pored sebe imate flašicu sa vodom i peškir.

Da li je preporučljivo u trudnoći odlaziti na Les Mills Grit treninge?

Smatramo da to nije dobra ideja, jer tokom trudnoće nije preporučljivo forsirati telo tako da prevazilazi svoje kapacitete.

Kako do karijere Les Mills Grit instruktora?

Prvi korak da postanete Les Mills Grit instruktor jeste da se prijavite na početni modul za Les Mills GRIT coacha, po završenom modulu u periodu od 90 dana sledi sertifikacija nakon koje dobijate sertifikat koji je međunarodno priznat i daje vam mogućnost da ovaj trening vodite u nekim od najpopularnijih klubova u vašem regionu. Kliknite na baner ispod da izvršite prijavu na GRIT početni modul.

Les-Mills-GRIT-Pocetni-modul

Kako da pronađete najbliži klub sa Les Mills Grit trenizima?

Ukoliko vam je naš blog probudio želju da probate Les Mills GRIT, pišite nam putem naše Facebook, Instagram stranice ili nas pitajte u komentaru ovog bloga. Preporučićemo vam najbliži GRIT klub ili vas povezati sa menadžerom koji će vam zakazati vaš prvi GRIT trening potpuno BESPLATNO.

Kako da unapredite poslovanje HIIT treningom?

Ukoliko ste vlasnik ili menadžer fitnes centra i želite da znate na koji način HIIT trening može da unapredi vaše poslovanje, kliknite na baner ispod da besplatno preuzmete E-Book.